Els moviments d’alliberament veuen en la Unió Europea una trava per a les aspiracions nacionals

jornada2Representants de diverses nacions sense Estat del continent s’han trobat a Barcelona per posar en comú les estratègies per fer avançar els moviments d’alliberament respectius en el context europeu. Endavant (organització de l’esquerra independentista) els havia convidat. La raó: acaba de començar la el semestre de la presidència espanyola de la Unió Europea, i l’organització ha volgut dedicar una jornada a reflexionar i analitzar el procés d’integració europea i les conseqüències que té sobre la vida de les treballadores i treballadors i sobre les nacions que no poden exercir els drets polítics.

>> Recollim les principals intervencions dels ponents de nacions sense Estat a la jornada del dissabte 23 de gener celebrada a Barcelona.

“L’única manera de construir l’Europa dels pobles és sortir de la lògica del capital”

WALTER WENDELIN – ESQUERRA ABERTZALE

“Quin respecte podem esperar de la Unió Europea les nacions sense Estat? Veiem, per exemple, que el Tribunal d’Estrasburg ha donat legitimitat a la il·legalització de partits polítics bascos. Certament, Europa té fama de democràtica però això només queda en paraules, no és als continguts”.
“Estem a Europa i és la realitat on hem de treballar. L’esquerra abertzale hi participarem de manera selectiva com ja fem a les institucions de l’Estat espanyol. És impossible quedar-se al marge d’Europa, necessitem una Europa unida, però que s’uneixi a partir d’uns altres subjectes: els pobles, les dones, la classe obrera, els migrants. L’única manera de construir l’Europa dels pobles és sortir de la lògica del capital. Per tant, hem de treballar per debilitar aquesta Europa”.
“Amb la crisi, tot ha tendit de nou cap als estats perquè l’oligarquia ha volgut reforçar-los per defensar la seguretat dels seus negocis. Quan ja no hi hagi aquesta crisi, les oligarquies tornaran a voler prescindir dels estats que ara els donen seguretat”.

“Libertat és la nova organització de l’esquerra revolucionària occitana”

JOAN FELIP JOULIA – LIBERTAT

“Occitània es troba en una cruïlla en la seva història. Un segment significatiu de la seva població, i especialment dels joves, és conscient de la necessitat de defensar la terra i la llengua, que intenta treure’s de sobre la imatge pejorativa que li ha penjat l’Estat francès. Alhora, però, la nostra llengua mai havia estat tan amenaçada de desaparició”.
“L’organització Libertat va néixer el passat mes de setembre, després d’un procés de refundació de la que havia estat l’organització Anaram Au Patac amb altres grups. Libertat es presenta com organització de l’esquerra revolucionària i ha nascut per refundar el moviment d’alliberament occità. Tenim nuclis de l’organització arreu d’Occitània, també a la Vall d’Aran, on per primer cop a la història hi ha un nucli d’una organització política occitana. Actualment un dels nostres objectius és treballar per presentar-nos a les eleccions locals”
“La Unió Europea ens reserva a Occitània el paper de reserva turística i un dels puntals de l’economia al nostre territori ha estat la construcció massiva, amb les conseqüències
“Els occitans estem en un moment polític molt menys avançat que bascos o catalans, i per tant ens mirem amb molta atenció el que succeeix als Països Catalans i a Euskal Herria”.

“El marc europeu legitima la Constitució antidemocràtica espanyola”

JORDI TORRENTS – ENDAVANT (OSAN)

“Hi ha una cultura política que veu Europa com un espai democràtica i d’alliberament. Aquesta no és una herència positiva, ja que es basa més aviat en desitjos, en la idea que més Europa significa menys Espanya. Però a l’hora de la veritat, la Unió Europea que ha consolidat el Tractat de Lisboa és una unió d’estats. Uns estats, no ho oblidem, que mantenen totes les comptències per garantir l’ordre constitucional intern i la integritat territorial. Així doncs, el que acaba fent el Tractat de Lisboa és reforçar els articles més antidemocràtics de la Constitució Espanyola, com l’article 8 que estipula que l’exèrcit és el garant de la integritat territ i l’ordre constitucional. És a dir, el marc europeu legitima aquesta Constitució antidemocràtica espanyola i esdevé una trava per les aspiracions nacionals”.
“Sobre els posicionaments independentistes que confien que la Unió Europea evitarà una resposta repressiva de l’Estat espanyol en cas que s’avanci en el procés independentista, considero que és força ingenu. No es pot oblidar que els interessos dels estats són els que primen dins la UE, especialment en geopolítca. I no crec que al nucli dur de la UE li interessi objectivament que hi hagi un procés d’independència que desestabilitzi políticament la regió, i més tenint en compte que França ocupa una part dels Països Catalans”.

“A Escòcia el discurs dominant contra la UE és xenòfob, així que nosaltres treballem per una altra Europa”

WILLIAM BONNAR – SCOTTISH SOCIALIST PARTY

“Fa onze anys que vam crear l’SSP (Scottish Socialist Party – Partit Socialista Escocès) amb l’objectiu d’avançar cap a una República Socialista Escocesa. Des del principi, formem part de l’esquerra anticapitalista europea”.
“Sabem que la Unió Europea és una estructura antidemocràtica, però que està concebuda com un marc més democràtic que la Gran Bretanya. Nosaltres vivim en un context en què els sectors més detractors de la Unió Europea són grups feixistes i la dreta radical, el moviment que domina el discurs contra la UE és xenòfob. Així que com a SSP no podem fer una campanya per la retirada de la Unió Europea, sinó per la creació d’una altra Europa. A més, pel que fa a Escòcia, el marc europeu suposa un avançament, entenem doncs la defensa d’aquest marc com una qüestió tàctica”.
“No crec que aquest 2010 es faci el referèndum que havia anunciat l’SNP (Scottish Nationalist Party – Partit Nacionalista Escocès), però sí que penso que Escòcia esdevindrà un Estat independent en els propers deu anys. Les enquestes ja indiquen que la majoria de la població està a favor de la independència o de quotes d’autonomia molt superiors”.